2011. március 13., vasárnap

„Alijev mondjon le!”

Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban tüntetést tartott 2011. március 12-én, szombaton a Müszavat Párt. A kormányellenes megmozdulások pénteken kezdődtek a volt szovjet köztársaságban.

Hosszú évek óta nem volt komoly tüntetés az önkényuralmat gyakorló Alijev-dinasztia idején. A klán 1993 óta van hatalmon, Hejdar Alijevet 2003-ban bekövetkezett halálakor fia, Ilham Alijev váltotta fel.

A megmozdulást az arab világban tapasztalható változások ihlették. Már február 6-án összegyűlt néhány fiatal aktivista a bakui Hoszni Mubarak szobor előtt, és a „diktátor távozását” követelték. Az áthallásos szlogent a rendőrség jól értelmezte, és egy percen belül szétoszlatta a tüntetést.

Különböző ellenzéki pártok és független ifjúsági szervezetek a facebook-on szerveztek tüntetést 2011. március 11-re. Bár a rendezvény virtuális demonstrációként volt meghirdetve, és 4000-nél többen nyomtak az „Ott leszek” gombra, péntek reggel Baku három helyszínén is megjelentek a tüntetők. A résztvevők többek között a „Szabadságot!” szlogent skandálták. Rohamrendőrök és egyenruhás rendőrök oszlattak minden helyszínen, estig 43 személyt vettek őrizetbe. Ebből később 23-at szabadon engedtek.

A Müszavat („Egyenlőség”) Párt aznap tanácskozást tartott, és másnapra kormányellenes tüntetést hirdetett. Március 12-én, szombaton 200 Müszavat-szimpatizáns gyűlt össze a Baku központjában levő Szökőkút téren. A tüntetők Alijev lemondását követelték. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki, a Reuters szerint több, mint 50 embert vettek őrizetbe.

Az AFP idézi az azerbajdzsáni Belügyminisztérium közleményét, amely szerint harminc főt szabadon engedtek, a többiek pedig bíróság előtt fognak felelni.

Isza Gambar, a Müszavat Párt elnöke az AFP-nek nyilatkozva kijelentette, hogy amennyiben a kormány nem hajt végre demokratikus reformokat, a forradalomra kerülhet sor. Az ellenzéki vezető történelminek és az azerbajdzsáni demokratikus mozgalom kezdetének nevezte az aznapi tüntetést.

Az Amnesty International szerint legalább száz embert vettek őrizetbe az elmúlt napokban, és a rendőrség bántalmazta a tüntetőket. „Azonnal szabadon kell engedni mindenkit, akit azért vettek őrizetbe, mert a békés tüntetéshez való jogát gyakorolta” — idézi a szervezet szóvívőjét, Natalia Nozadzét az AFP.

A pénteki és szombati azeri rendőrségi fellépést elítélte többek közt az Európai Unió Bakuban tartózkodó delegációja, az Egyesült Államok azerbajdzsáni nagykövete, valamint a Human Rights Watch európai és közép-ázsiai csoportja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése